facebook tracking

Videoansökan: dos and dont’s


Håll dig kort


Tänk på att rekryteraren inte tillägnar all tid i världen för att se klart på ett klipp. Om du drar ut på din video alldeles för länge finns det en risk att den tappar validitet och anses därmed som aningen irrelevant. Det är därför en balansgång mellan att hålla dig kort och koncis men även få med det du anser vara viktigt.


Innehåll


Vad ska videon då innehålla? En riktlinje kan vara att se videon som ett komplement till ditt CV snarare än huvudkomponenten i din ansökan. Du behöver alltså inte återge hela ditt CV rakt upp och ned. Utan ditt CV bifogar du i samband med din ansökan. Det vanligaste upplägget är istället att kandidaten inleder med en kortfattad presentation av sig själv. Därefter ger du en sammanfattning av din yrkesbakgrund - bara tillräckligt för att rekryteraren ska kunna få en bild av vilket område du är verksam inom eller är intresserad av. Avrunda slutligen med att förklara varför du passar för tjänsten och varför arbetsgivaren ska välja just dig. Här har du en chans att få liv i ditt personliga brev och understryka dina kompetenser som passar för tjänsten. Mer innehåll än så behövs inte.


Väsentliga faktorer


Utöver videons faktiska innehåll så kan det vara avgörande att tänka på ett par faktorer. Se till att du befinner dig i en lugn omgivning där du ostört kan prata och där du även har en funktionell ljussättning. Lägg även gärna någon extra minut på kläder, bara för att du sitter hemma och spelar in en video betyder inte att du kan ha mjukisar och linne i en ansökan. Sist men inte minst, var dig själv. En redig klyscha, vi vet, men den existerar av en anledning. Ge rekryteraren en energifylld bild av vem du är och utstråla självsäkerhet!


Fördelar med videoansökan


Med en videoansökan ger du dig själv chansen att sticka ut från mängden. Rekryteraren får mer än bara en bild utan de får en faktisk person som söker. En videoansökan är ett ypperligt tillfälle att som tidigare nämnt ge liv åt ditt personliga brev och göra din ansökan unik. Som ni säkert har läst står det i slutet av många annonser något i stil med ”vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper”. Detta är ett tillfällen då du kan påvisa dina personliga egenskaper innan en eventuell intervju – varav, i min mening, en videopresentation är det starkaste supplementet.

Jobbar du redan på hubbr?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@hubbr.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor